Wujudkah Makhluk jin??

“BOMOH”..itu yang penulis ingin cuba elakkan. Bomoh biasanya menggunakan khidmat khadamnya untuk mengubat orang. Biasanya khadam tersebut tergolong dari jin. Jin pula terbahagi kepada jin Islam dan Jin Kafir. Huh… Benda yang tidak nampak ini, tidak semua orang percaya. Bahkan suami penulis sendiri kalau bercakap benda-benda ghaib begini, dikatakan penulis terlalu taksub dan sebagainya. Duhai suamiku..jika terbaca coretan ini, cuba fikir dan renungkan sejenak dan tolong baca terjemahan surah A- Nass sebagaimana di bawah…

"Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani Katakanlah (wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah) Pemelihara sekalian manusia. (1) Yang Menguasai sekalian manusia. (2) Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia. (3) Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam. (4) Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia. (5) (Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan JIN dan manusia. / (6)"

Tidakkah di dalam surah tersebut ada menyebut tentang golongan jin?? Dan adakah jin itu hanya benda yang tidak wujud?? Mustahil jika ia tidak wujud jika itu disebutkan dalam Al-Quran. Adakah kita pernah nampak jin?? Sesiapa yang tidak percaya tentang kewujudan jin seperti mendustakan ayat-ayat Quran. Ini kerana terang lagi bersuluh ayat  ini menyebut tentang golongan jin. Malahan surah Jinn dalam Al-quran pun ada… (petikan terjemahan ayat  Surah Al-Jinn…

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani Katakanlah (wahai Muhammad): Telah diwahyukan kepadaku, bahawa sesungguhnya: Satu rombongan JIN telah mendengar (Al-Quran yang aku bacakan), lalu mereka (menyampaikan hal itu kepada kaumnya dengan) berkata: Sesungguhnya kami telah mendengar Al-Quran (sebuah Kitab Suci) yang susunannya dan kandungannya sungguh menakjubkan! (1) Kitab yang memberi panduan ke jalan yang betul, lalu kami beriman kepadanya, dan kami tidak sekali-kali akan mempersekutukan sesuatu makhluk dengan Tuhan kami.

JIN memang wujud..cuma tuhan telah menjadikan ia makhluk yang manusia tidak nampak pada masa kasar di atas dunia ini kecuali manusia yang Khawas dan Khawasil-Khawas sahaja yang boleh melihat Jin selain daripada para Nabi dan Rasul. Manakala di akhirat pula semua manusia mukmin yang ahli syurga boleh melihat Jin manakala Jin yang Khawas dan Khawasil-Khawas sahaja yang boleh melihat manusia. Rumah yang ditanggalkan selama 40 hari tanpa berpenghuni akan dihuni oleh golongan jin. Rumah yang tidak diperdengarkan ayat-ayat quran di dalamnya tidak akan ada barakah di dalamnya dan malaikat tidak mahu masuk kecuali golongan-golongan jin dan roh-roh yang tidak diterima oleh bumi mahupun langit.

penulis ~Ingin tinggalkan rumah seminggu pun dah rasa seram nak balik…hu..hu.hhu.. inikan pula selama 40 hari.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s