oH gULA!!!

gula

gula

Baru minggu lepas penulis mengeluh dengan kenaikan Ron97 sebanyak 20 sen dengan harga baru RM2.90 seliter . Minggu ini tersentap pula dengan kenaikan gula sebanyak 20 sen juga kepada harga baru iaitu RM2.30 sekilogram. Betul-betul hebat pemimpin kita! Dalam seminggu membuat dua perkara yang begitu bermakna kepada rakyat yang membuat rakyat mungkin tidak akan lupa. Betul ke apa yang dicanangkan? Rakyat didahulukan? Pencapaian diutamakan? Penulis malas nak komen. Kalau komen lebih-lebih nanti dikatakan rakyat yang tak berterima kasih. Jadi kepada pembaca di luar sana, “Lu pikirla sendiri”. (Pinjam ‘trade marks Nabil dari Raja Lawak).

Walaubagaimanapun penulis ingin berkongsi tentang kebaikan kenaikan gula dari sudut positif sebagaimana yang telah diwarwarkan oleh menteri-menteri bijak pandai kita. Jika ada pembaca atau anak-anak pembaca yang ingin mencari isi kepada karangan SPM untuk tahun 2011 yang mungkin akan bertajuk “ Bincangkan Kesan Positif Kenaikan Gula di Malaysia” atau mungkin berbunyi “Kebaikan-kebaikan Kenaikan Gula di Malaysia” bolehlah menggunakan beberapa fakta di bawah:

 1. Kenaikan harga itu adalah untuk kebaikan rakyat, kerana negara ini antara yang mencatat jumlah pesakit kencing manis tertinggi di dunia.

 2. Mengikut statistik yang dikeluarkan oleh Persatuan Diabetis Malaysia, seramai 1.2 juta rakyat menghidap penyakit kencing manis.

 3. Statistik yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan pula menyatakan bahawa untuk sehari hanya tujuh sudu gula sahaja diperlukan dalam makanan dan minuman.

 4. Pengurangan gula akan menjamin kesihatan.

 5. Kempen penanaman tebu untuk penggunaan sendiri.

 6. Mengurangkan subsidi kerajaan kepada rakyat supaya rakyat tidak berharap kepada kerajaan semata-mata.

 7. Kerajaan boleh berjimat sehingga RM 116.6 juta dengan kenaikan harag 20 sen seliter dan sebelum ini berbelanja hampir RM 1 billion setiap tahun untuk subsidi harga gula.

 8. Harga gula lebih rendah berbanding dengan gula di negara lain seperti Filipina, Indonesia, Thailand dan Singapura.

 9. Lahirnya inovasi-inovasi baru seperti biomanis yang boleh menggantiakn gula dan boleh menaikan taraf ekonomi negara.

 10. Kalau inginkan isi-isi yang lebih kukuh, boleh jugak semak di laman web ini yang boleh dijadikan panduan di sini.

gula

jOM PAKAT KURANGKAN PENGGUNAAN gula

Manakala kesan negatif kenaikan gula pula adalah terlalu banyak yang melampau-lampaudan tak mungkin terlarat untuk penulis senaraikan. Lagipun penulis tidak sanggup mencalar imej pemerintah dan pemimipin penulis sendiri. Penulis pinjam sekali lagi ‘trade marks’ Nabil, “Lu pikirla sendiri!!! “

Penulis ~ Tak larat nak fikir.

Advertisements

2 thoughts on “oH gULA!!!

 1. Rentetan dari kome Khairulorama, penulis dapat 1 lagi tambahan isi penting :
  kenaikan gula adalah salah satu faktor yang boleh mengurangkan peratus kadar diabetis di kalangan pelajar-pelajar sekolah. 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s